Evcil hayvanınız için anesteziye girmesi gerektiğinde nasıl bir yol izlenir ?
Evcil hayvanımızın anesteziye girmesi gerektirdiğinde, veteriner hekimlerimiz evcil hayvanımızın tıbbi geçmişini inceler ve kapsamlı bir fiziksel muayene yapar. Genel durumunun yanı sıra, davranış, yeme, içme, banyo alışkanlıklarındaki belirtilmiş değişikliklerin yer aldığı, herhangi bir ilaç alıp almadığı, aldığı takdirde bu ilaçların neler olduğu (vitaminler, sindirim sistemine yönelik ilaçlar vb.) hekimlerimiz tarafından detaylıca ele alınır.
Anesteziden önce, evde beslenen hayvanınızın aç bırakılması önemlidir, yani son 12 saat boyunca hiç yiyecek almamalıdırlar. Çoğu zaman, anestezi zamanına kadar su içebilir.
Evcil hayvanlarımızın radyografilerini ve organ işlevlerini incelemek için kan (Hemogram, Biyokimya, Viral Testler, Pıhtılaşma faktörü) ve idrar alınır veya başka tanısal yöntemler gerekiyorsa evcil hayvanlarımızın geçmişine ve fiziksel muayene bulgularına dayanarak ekstradan tetkikler önerilebilir. Bu testler anestezinin evcil hayvanlarınız için en iyi bireyselleştirilmiş anestezi planını geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
Anestezi güvenli mi ?
Anestezi, sağlıklı hastalarda uygun izleme ile doğru bir şekilde uygulandığında, minimum risk taşır. Kalp veya akciğer hastalığı gibi birlikte varolan hastalıklara sahip hastalarda, anestezi altında komplikasyon riski artabilir.
Risklerim artarsa evcil hayvanım anestezi olabilir mi?
Anestezi uzmanı, anestezik bakımın en üst düzeyde yapılmasını sağlamak için ek testler ve izleme yapar. Evcil hayvanınızın hastalığına bağlı olarak, anestezi ve sonrasında güvenli bir şekilde geçirmesi için ekstradan bazı sıvılar ve ilaçlar eklenebilir. Bununla birlikte bir sonraki tarihe kadar evcil hayvanınızın anesteziye uygun hale gelene kadar cerrahi manipulasyonları ertelenir.
Anestezi uzmanı anestezi sırasındaki gelişen olayları nasıl inceler ?
Anestezi uzmanı anestezi sırasında tüm verileri kayıt altına alır ve dosyasına işler. Anestezi altındaki evcil hayvanınızı sürekli olarak izleyen kişi bu konuda tecrübeli hekimlerden oluşur.
Evcil hayvanım anestezi altına alındıktan sonra ne olacak?
Anesteziden önce, evcil hayvanınızın stresini azaltmak ve rahatlatmak için sakinleştirici ve ağrı kesici (Analjezi) verilmektedir. Anestezi süresince sıvıların ve ilaçların intravenöz yolla verilmesine izin vermek için bir kateteri yerleştirilir. Anestezi indüksiyonundan önce ve tüm operasyon sırasında ısıtma sistemi ısıtılır ve oksijen verilir.
Anestezi indüklemek için ilaçlar uyguladıktan sonra, akciğerleri korumak, oksijen ve anestezik ilaçların inhalasyonu sağlamak için trakeaya (nefes borusu) bir tüp yerleştirilir. Bu aynı zamanda anestezistin evcil hayvanınız için gerektiğinde soluk alıp vermesine yardımcı olur.
Anesteziye bakan uzman hekimi operasyona giren hastanızın kalp atış hızını ve ritmini, kan basıncını, sıcaklığını, oksijenasyonunu ve havalandırmayı sürekli olarak değerlendirebilmesini sağlayan izleme ekipmanına eklenir. Sürekli izleme, ortaya çıktıkları durumlarda komplikasyonların zamanında tespit edilmesini sağlar. Merkezimizde yüksek standartlarlara sahip tam otoWA TO EX-65 Pro anestezi cihazı kullanılmaktadır
matik
Anestezi sonrası ne olur?
Prosedür sona erdiğinde, anestezik ilaçlar kesilir. Hayvanınız, anesteziden uyandıktan sonra yoğun bakım odasına alınır. Ağrı düzenli aralıklarla değerlendirilir ve rahatsızlıkları hafifletmek için ilaçlar verilir.
Anestezi sonrasında evde ne beklemem gerekir?
Anestezi vücuda stres verici olduğundan, evcil hayvanınızın birkaç gün boyunca yorgun olması alışılmadık bir durum değil. Evcil hayvanınız o kadar yorgun ise, yiyemez, içmiyorsa ya da tuvalete gidemezse mutlaka Veteriner Hekiminizi aramalısınız.